Body Drum Release

BDR betekent: het loslaten en vrijmaken, bevrijden door het afwisselend te  trommelen op de linker en rechter kant van  het lichaam.

BDR is rond 2000 ontdekt door Peter Krijger.
Het is o.a. geïnspireerd door de psychotherapie van Wilhelm Reich (1897-1957), massage, NLP, Hypnotherapie, Eye Movement Desentization and Reprocessing (EMDR) en Kinesiologie (Touch for Health).
Het effect van BDR is te vergelijken met het effect van EMDR, alleen het is voor de cliënt en de therapeut/coach veel makkelijker en en sneller toepasbaar.
Het effect is ook dat er een diepe ontspanning ontstaat. Je concentreert je op het probleem, een gedachte, negatieve overtuiging, emotie of spanning. De beide hersenhelften worden door het trommelen krachtig gestimuleerd (bilateraal proces) waardoor er een verruimd bewustzijn ontstaat.
Tijdens een BDR sessie wordt er stress, spanning, negativiteit losgelaten, er komt een stroom van van gedachten en beelden op gang die veel inzichten geeft. Soms komen er emoties naar boven die meestal onmiddellijk verwerkt kunnen worden. BDR helpt de cliënt meer zelfvertrouwen te krijgen, stress los te laten, beter te weten wat hij wil en te ontdekken wat zijn beste competenties zijn.