PTSS Therapie

PTSS verwerking

Posttraumatische stressstoornis (PTSS)

Wat is PTSS

Een posttraumatische stressstoornis (PTSS) is een reactie op een zeer schokkende (Traumatische) gebeurtenis die bij jou intense Angst, een gevoel van hulpeloosheid of afschuw oproept. Denk aan een overval, een verkrachting, een ongeluk of oorlogsgeweld. De stoornis gaat samen met psychische en lichamelijke klachten. Van een posttraumatische stressstoornis is pas sprake als je een maand na het Trauma nog steeds duidelijke klachten hebt.

Klachten/verschijnselen

PTTS kan de volgende klachten geven:

  • Herbelevingen: Je maakt de nare ervaring steeds weer mee. Dat komt in de vorm van opdringende gedachten en beelden over de gebeurtenis of nachtmerries.
  • Je reageert heftig op situaties die je aan jouw Traumatische ervaring herinneren. Daardoor ga je die situaties maar liever uit de weg.
  • Je bent gespannen en erg prikkelbaar. Daardoor kan je problemen hebben met inslapen, of doorslapen. Je kunt je moeilijk concentreren, of je bent extra waakzaam. Ook kan het schrikreacties of woede-uitbarstingen geven.
  • Je voelt je emotioneel afgestompt en vervreemd van anderen.
  • Je kunt nauwelijks toekomstplannen maken.

Oorzaken

De oorzaak van een posttraumatische stressstoornis (PTSS) is altijd een zeer schokkende, oftewel ‘Traumatische’ ervaring.